Gyulladás a szervezetben

Az összes gyulladásos probléma a belekből ered. Itt vannak például az autoimmun betegségek. 30 évvel ezelőtt ez a fogalom még nem létezett. Az autoimmunitás kialakulásának a körülményeit vizsgálva egyik meghatározó tünet a vékonybél falának károsodása-amely egyébként is egyetlen sejtréteg-, az kinyílik, ezáltal szivárog. Olyan anyag termelődik amelyik tulajdonképpen oldja a bél falakat összezáró ragasztóanyagot, attól kezdve a sejtek eltávolodnak egymástól és ezen keresztül szabadon áramolhat ki a bél belsejében lévő baktérium és a félig emésztett vagy rosszul emésztett táplálék.

 

Az ilyen jellegű gyulladás minden tünetet képes produkálni ami az idegrendszerből ered. Lehet látás probléma, hallásás probléma, lehet alvásprobléma, ízérzékelési probléma, ez bármilyen tünet lehet. Ezt tanultuk meg az utóbbi időben, hogy ez a betegség ez nem akkor kezdődik amikor az első tünet megjelenik. Hanem valamikor sokkal korábban, ha az étel kikerül a szervezetből a lyukas bélen keresztül, akkor már zajlik öt, nyolc, tíz éve. Nem vesszük észre mert lappang a szervezetünkben és nem érint a gyulladás olyan területet olyan idegpályát, amelyik kifelé valamilyen tünetet okozna.

Mi okozza?

A gyulladás egy fontos jelzőrendszer, ami arra figyelmezteti a szervezetet, hogy a védekezőmechanizmusát kapcsolja be. Hatására több kisebb alrendszer lép működésbe a szervezetben, például gyulladáscsökkentő anyagok, ellenanyagok kezdenek termelődni. A gyulladást tehát az immunrendszer aktivizálódása váltja ki. „Az immunrendszer aktivizálódása során védekező folyamatok indulnak be az „idegen” ellen, legyen a reakció hasznos vagy biológiailag célszerűtlen, legyen az „idegen” egy behatoló kórokozó vagy akár egy megváltozott saját sejt. Az ilyenkor beinduló folyamatok sokrétűek, érintett az alvadási rendszer, a vérképzés, a sejt-ölés és sejteltakarítás, a beinduló tanulási folyamatok összessége, és folytathatnám a sort, leegyszerűsítve gyulladásos folyamatról beszélünk.”

Figyelnünk kell azokra a finom jelekre amelyeket a szervezetünk, a testünk küldd nekünk, hogy valami nincs rendben és ezek szerint az emésztéssel kapcsolatosak. Például, túlságosan korog a hasunk, felfújódunk, időnként emésztési zavaraink vannak. Duzzanat vagy fájdalom a testünk egy területen. A gyulladás során különböző fehérjék szaporodnak fel a vérben, ami laborban mérhető. Fontos adat még a vérsejt-süllyedési érték is, ezt nevezzük CRP értéknek. Ez egy olyan fehérje, amely a szervezetben zajló gyulladás esetén a májban termelődik, és segíti a fehérvérsejtek egy típusának működését.

A fehérvérsejtekről tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak a fertőzések leküzdésében, a kórokozók semlegesítésében. A CRP szint emelkedése tehát azt jelzi, hogy a szervezetben valahol egy gyulladás jött létre. Erre oda kell figyelni mert ez visszajelez már, hogy olyan ételintolerancia indult el amelyik a szervezetet állandó gyulladásban tartja. Ez a gyulladás fokozza azokat a gyulladásokat is, amik már ellenünk irányulnak, illetve újabb és újabb gyulladások létrehozását képes elindítani. Ezt nevezzük ma már autoimmun spektrumnak, hiszen olyan betegek vannak akinek öt, hat, hét autoimmun betegségük van párhuzamosan, öt-hat orvoshoz járnak és ugyanennyi kezelést kapnak. 15-20 tablettát szednek naponta és senki nem foglalkozik a táplálkozásukkal, mert ez a terület még homályos az orvosok előtt is.

Jó vagy rossz a gyulladás?

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja. Ez a mechanizmus lép életbe valamilyen sérülés elhárítása során is. Bizonyos esetekben azonban a gyulladás lehet káros is az egészségre, ez történik autoimmun betegségek esetén, amikor téves immunműködés miatt a saját sejtjeit pusztítja el a szervezet – biológiailag célszerűtlen reakcióról beszélünk.

Hogyan kezelhető?

Ha a vérvétel a szervezetben gyulladást mutat, akkor meg kell keresni a kiváltó okát, majd ennek megfelelően kezelni. Ha a gyulladás a gyógyulást segíti, akkor nem szabad gyógyszerekkel mindenáron elnyomni, ha viszont szükség van rá, hogy önmagában is veszélyeztető mértékű és kárt okozhat az adott gyulladás, akkor gyulladáscsökkentőkkel lehet mérsékelni. Autoimmun betegség esetén viszont kifejezetten fontos a gyulladás mérséklése, ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó készítmények szedésére is szükség lehet. Ami alattomosabb és nehezebben mérhető az az alacsonyszintű krónikus gyulladás, ellene a védekezés is nehezebb, mert gyakran nem jár látványos tünettel. A Zinzino egyedüliként kifejlesztett egy módszert ami ezt mérhetővé teszi. Sejtszinten méri meg 11, a szervezet száméra fontos zsírsav jelenlétét a sejtjeinkben, amiből megállapítható a gyulladás mértéke. Egy 15 oldalas tanulmányban a Norvég Vitas laboratórium tanácsokat ad a lehetséges gyógyulási folyamatra.

 

Haben Sie diese gelesen?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni? Testtömegünk 1-3%-át baktériumok adják. Vastagbelünkben rengeteg baktérium hemzseg, több, mint ahány ember él a Földön. Ha…

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre A terhesség különleges időszak a nők számára, mivel a testük felkészül arra, hogy benne egy magzat növekedjen,…