Nyugodt alvás

AZ ALVÁS A TERMÉSZET ORVOSA

Az egészséges és boldog élet kulcsa a jó alvás. Az alvás életünk fontos része, napjaink és ezáltal életünk egyharmadát ebben a módosult tudatállapotban töltjük. Ám – a közhiedelemmel ellentétben – alvás közben aktív a szervezetünk, az idegrendszerünk ilyenkor regenerálódik, felkészül a jövőbeni kihívásokra.

Alvásunk struktúrája megmutatja, hogy „jól” alszunk-e. Egy éjszaka alatt a 90-120 perces alvásciklus négyszer-ötször váltakozik. Egy-egy cikluson belül a négy szemmozgás nélküli, másképpen
megfogalmazva a NREM, valamint az egy rapid szemmozgásos, másképpen megfogalmazva a REM fázis szigorú rendben váltja egymást. A NREM fázisban áll helyre a szervezetünk energiaháztartása, ilyenkor pihen a testünk. A REM fázis az álom ideje, amit az agyunk arra alkalmaz, hogy az éberen gyűjtött információkat feldolgozza”. Következésképpen mikor álmodunk, abban az esetben tanulunk.

Alvásigényünk minősége, továbbá mennyisége életkoronként változik. Átlagosan, valamint naponta egy csecsemő 20, egy kisgyermek 10-12, egy kamasz 9, egy felnőtt 7-8, egy szépkorú 5-6 órát alszik.


A különféle alvászavarok – köztük az álmatlanság, az elégtelen alvás, a nappali aluszékonyság, az alvajárás, az alvás-ébrenlét szakasz zavarai, példának okáért a horkolás, a bevizelés – más-más módon hatnak mindennapjainkra.

A KIALVATLANSÁG KOCKÁZATI TÉNYEZŐ.

Csökkenti a munkahelyen, valamint az élet más területein is a teljesítőképességet. Az alvászavar nem pusztán ásítozással, hanem fáradékonysággal, koncentrálási nehézséggel, ingerlékenységgel is jár, ekkor megnövekszik a reakcióidő, csökken a pontosság, kialakulhat remegés, továbbá hallucináció is. Ha nem alszunk eleget, gyengül az immunrendszerünk, s ez hozzátesz a cukorbetegség, esetleg a szív-, továbbá érrendszeri panaszaink növekedéséhez.10 ember közül 6 szenved az ún. inszomniától, a kialvatlanságtól. Amikor hiába „számoljuk a bárányokat”, nem tudunk elaludni, nem jön szemünkre álom.

HOGYAN SEGÍTHETI ELŐ A SAJÁT „JÓ” ALVÁSÁT?

Éljen egészségesen, valamint aktívan! Kövessen egy napi rutint! Mozogjon rendszeresen, ezen kívül nappal tartózkodjon minél többet megfelelő levegőn! Egészségügyi panaszainak járjon utána, továbbá kezeltesse! Szánjon időt az étkezésekre! Rendszeresen szedett gyógyszerei alvásra gyakorolt hatását véleményeztesse orvosával, gyógyszerészével! Lefekvés előtt üldögéljen, meditáljon, lazítson kicsit!

Megoldást jelenthet olyan tápálék-kiegészítők étrendbe iktatása, mint Viva+. Magas sáfrány tartalma és összetétele enyhülést hozott már sok ezer ember számára.

Haben Sie diese gelesen?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni? Testtömegünk 1-3%-át baktériumok adják. Vastagbelünkben rengeteg baktérium hemzseg, több, mint ahány ember él a Földön. Ha…

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre A terhesség különleges időszak a nők számára, mivel a testük felkészül arra, hogy benne egy magzat növekedjen,…